Via dell'Orso

Hazafelé míg a 87-esre várunk, a megállóban egy képeslap elevenedik meg. Jobbra a Piazza Venezia és az Írógép, szemben a Forum Romanum, balra a Colosseum, a hátunk mögött pedig Traianus kertje. Micsoda öröm még buszra várakozni is Rómában!
Otthon kis pihenés után átöltözünk új szerzeményeinkbe, és kimegyünk egymást fényképezni az utcánkba, a Via dell'Orsora. Szeretjük ezt a hangulatos sikátort, szeretjük igazi római, terrakotta falú házunkat,  amely mellett közvetlenül egy étterem van és a terasza. Valahányszor megérkezünk, valódi büszkeséggel nyitjuk ki a fakaput a kulcsunkkal, hogy a folyosó bennfentesként fogadjon magába, mert mi itt lakunk. Ahogy az utcára toppanunk, most is tele van járókelőkkel, az étterem pedig vendégekkel. Fotózzuk egymást, Vacsi csavargócipőben van, és a frissen vásárolt Roma feliratú pólójában, én pedig elégedetten pózolok a vadonatúj csizmámban.
Már éppen belépnénk a nyitott kapun, amikor eszünkbe jut, milyen jó lenne, ha közös kép is készülne rólunk. A Trevi kútnál egy japán nő, a San Pietro tetején egy angol, a Colosseumnál pedig egy német férfi örökített meg bennünket. Most kit kérjünk meg? 
Egy fehér kukás autó halad éppen el lépésben a gyalogosok között. Vacsi nemzetközi jellel int nekik, és az utasülésen ülő szemetes ember kezébe nyomja a gépet. Mellette a sofőr szempillantás alatt gázt ad, majd még fel sem ocsúdunk, lefékez, mind a kettőjük arcán huncut mosoly terül el. Katt, jelzi a kamera, hogy elkészült a fotó, Vacsi pedig már lendül is, hogy megjátszott ijedtséggel kikapja a kamerát fotósunk kezéből, mielőtt még az autó továbbhajtana. A kis intermezzo, a rögtönzött comedia dell'arte felvidítja a szereplőket és a nézőközönséget is. Hangos nevetésre fakadnak a teraszon ülők megtapsolva a jelenetet, nevetnek a kukások és nevetünk mi is. Grazie! Arrivederci! - integetünk egymásnak.
És egymást átölelve, kamaszos boldogsággal lépünk be a lakásunkba vezető folyosóra a Via dell'Orsoról. A legjobb kerületből, a legjobb utcából a legjobb lakásba, amit csak találhattunk Rómában!
A finom vacsora spagetti, paradicsom szósszal, frissen reszelt parmezánnal, és bazsalikommal. Desszertként a gelato-t pedig a kedvenc árusunktól vesszük, ahol már ismerősként, hangos üdvözléssel, örömmel köszöntenek, és kedvenc tereinken sétálgatva kanalazzuk el. Nézzük az esti fényeket, az ismerős festményárusokat a Navonán, érezzük az éttermekből áradó szarvasgomba és fűszerek illatát, halljuk a szökőkutakból csobogó víz csacsogását
Csak holnap indulunk, és csak öt napja vagyunk Rómában, de máris honvágyunk van utána!

Nincsenek megjegyzések: