Farnese, Falconieri és Trastevere

Eltelve az élményekkel és hatásokkal továbbsétálunk a Farnese Palota felé. Közben útba ejtjük a Perut, ezt a Vacsi számára oly legendás helyet is, de a redőny lehúzva, az üzlet zárva van. Szomorúan állapítjuk meg, hogy úgy tűnik bezárt az a kávézó, ahol a legjobb kávét lehetett inni Rómában. A Palazzo Farnese-t az olaszok az egyik útikönyv szerint a város négy csodája közé sorolják. Az biztos, hogy  Róma egyik legszebb, leghatalmasabb reneszánsz világi építménye. Hatalmas koszorú-párkányát és az udvart övező oszlopos folyosót Michelangelo építette. Anyaga az ókori Róma két nagyszerű építészeti emlékéből, részben a Colosseumból, részben Marcellus színházából való. Az épület 1874-től a francia nagykövetség székhelye, és az előtte lévő téren most egy nő gordonkázik. Megállva hallgatjuk, és a búgó, bársonyos zene és a reneszánsz építőművészet összeolvadásában mi is újjászületünk. 
Alig 5 percnyi sétára van innen a Római Magyar Akadémia Via Giulia-i épülete, a Falconieri Palota, ahova Vacsi 1994-ben két szobrász barátjához érkezett, és időzött itt egy hetet. Sokat mesélt azokról a napokról, erről a környékről, és most itt állunk mi ketten, kézen fogva. A Falconieri a Magyar Állam tulajdona 1927 óta, most is járnak ki ösztöndíjasok, kiállításokat rendeznek és kollégium is működik benne. Szeretnénk bejutni, fel is írják a nevünket, és biztosítanak, hogy ha holnap, vagy holnapután erre járunk, körbekísérnek bennünket az épületben.
Sétánkat a Teverén átkelve folytatjuk. Róma látképe a folyóval festményként tűnik fel előttünk, az égen úszó barokkos felhőivel. A Trastevere Róma XIII. kerülete, mégsem Angyalföldhöz, inkább Párizs Quartier Latinjéhez hasonlít, szűk sikátoraival és kanyargós, girbe-gurba, kedves  utcácskáival. Robogók és apró autók húznak el mellettünk, nem is csoda, hogy Rómában alig látni nagy autókat. Hangulatos tratoriák teraszain megannyi római és turista eszik-iszik, vagy kávézik, pörög az élet, ragyog a nap, és láthatóan mindenki örül ennek. Akármerre járunk, újabb és újabb szépségeit fedezzük fel a városnak, tele vagyunk élményekkel, pedig még csak az első napunkat töltjük itt.
A Santa Maria in Trastevere Róma legrégebbi, a III. században épült Mária temploma. Egy nyolcszögletű kút mögött emelkedik a homlokzata a XII. században készült aranymozaik képpel, amely Máriát ábrázolja tíz szent asszonnyal. 
A templom belsejében egy építészeti csodára bukkanunk. Bár gyönyörű az égbe szökő templomhajó faragott-aranyozott mennyezete és az embernagyságúnál nagyobb Jézus alakja is, mégis az egyik oldalhajó kupolájának kialakítása nyűgöz le bennünket. A kupola alsó peremén négy angyal tart egy karikát, melyről az oszlopokkal magasított felső peremen még egy szint emelkedik a boltozatig. Hosszasan csodáljuk, fotózzuk, hogy a kép visszaadja a tervezés szinte a fizikát meghazudtoló varázsát.
Ahogy visszasétálunk a következő hídon, a Teverét követő csodaszép platánsor mellett megkóstoljuk Róma első fagylaltját a Gelato di Teatro teraszán. Az olasz gasztronómiához elválaszthatatlanul kötődik a fagylaltkultúra is. Nem tölcsérben, hanem kis papír tálkákban mérik, és színes kanalakat szúrnak bele. A fagyi a tálkák nagyságától függően 2, 3, vagy 4 euroba kerül, krémes és telt. Csokis - fenyőmagos vaníliás és csokis - bazsalikomos fehér csokis párosítást kanalazgatunk, és mindegyik egy-egy ízbomba.
A jól eső gelatos pihenés után rálelünk egy Despar boltra, ahol bevásárolunk. Önellátók vagyunk, de ez cseppet sem okoz fáradtságot, sőt hozzátartozik egy vakációhoz, hogy a helyi nyersanyagokból főzzek finomakat. Ezáltal mi is rómaikká válunk, bensőségesebben éljük meg az itt töltött napokat. Nézzük, mit lehet itt venni és mennyiért? Ropogós, friss kenyeret, tejet (3,5-es, nem is lehet mást kapni), olasz - a Dolomitokból származó - vajat, szeletelt füstölt scamorzát, hajszálvékony szeletekre vágott mortadellát, spagettit, pesot, parmiggiano reggiano sajtot, olasz csokis kekszet és Vera vizet veszünk. Mindezért pedig 14,75 eurot fizetünk. Gyors fejszámolás következik: 4218 Ft-ba kerül mindez. Róma még megfizethető is, az élelmiszer olcsóbb, mint otthon! 
Ugye, ideköltözünk?

Nincsenek megjegyzések: