Pantheon, Trevi kút és Spanyol lépcső

A kiadós séta után jól esik egy kis uzsonna és szieszta otthon, az Orsoban, ahol valóban otthonosabban érezzük magunkat, mint egy személytelen szállodai szobában.
Róma megszámlálhatatlan látványossága, utánozhatatlan és felüdítő hangulata mégis hív és vár bennünket, elindulunk hát a Pantheon felé. A római korban épített templomok közül kétségkívül a Pantheon volt a legjelentősebb. I.e. 27-ben építették valamennyi isten tiszteletére. Milyen egyszerű ezt leírni néhány betű és szám leütésével, de ha belegondolunk, hogy egy 2039 éves épület román kori impozáns bronzkapuján készülünk éppen belépni, beleborzongunk. A méretei is elképesztőek, a rotonda, a kerek templombelső 43 m széles és ugyanennyi magas. A körkörösen épített fal, melyre a kupola nehezedik, 6 m vastag. A kupola tetején lévő kerek és szabad nyílásból megdöbbentő hatással árad be a fény. Az évezredek átépítésének nyomai ott láthatók kívülről az ívelt falain, hiszen többször is leégett és újjáépítették, mégis itt magasodik, kiállva az idő próbáját. Monumentalitása még elkísér bennünket, ahogy a Trevi kút felé sétálunk. Róma. annyi jellemzője mellett a szökőkutak városa is, szinte minden téren ott csobog a víz egy-egy díszes kútból. Nem véletlen, hogy Respighi Fontane di Roma opusában dallamokba is foglalta.
Mégis az összes közül a Trevi kút a leghíresebb. A nem utolsó sorban Anita Ekbert éjszakai fürdőzése révén Fellini Édes élet című filmjében világhírűvé vált turistalátványosság ezreket csalogat magához naponta. Nincs olyan turista, aki ne zarándokolna el ide, a kút előtti téren most is rengetegen vannak, alig férünk a széléhez. És nincs olyan turista, aki idejutva ne dobna a kút vizébe pénzt, mert a hagyomány szerint az, aki ezt megteszi, mindenképpen visszatér az Örök Városba. 2012 első felében rekordmennyiségű pénz gyűlt össze itt a La Republica cikke szerint. A Caritas segélyszervezet munkatársai összesen 540 ezer euro aprópénzt szedtek ki a gyönyörű kútból az elmúlt fél évben, amit jótékonysági célra fordítanak. Az év második felében összegyűlt összegben ott lesz majd a mi euronk is, mert bár egyikünk sem babonás, mégis bedobunk egy pénzérmét. 
Mind a ketten tudjuk már most, hogy Rómába vissza kell térnünk!
A Spanyol lépcsőhöz Róma bevásárló negyedén, először a Via dell Corson, majd a Via dell Condottin vezet az utunk. Ez utóbbi Róma legdrágább utcája, Gucci, Armani, Dolce & Gabbana, Dior üzletek sorakoznak egymás után. Európa leghosszabb, és legszélesebb kültéri lépcsője az itt található Spanyol nagykövetségről kapta a nevét. A rómaiak egyik kedvenc találkahelye 1717-ben épült, és utoljára 1995-ben újították fel. Szépsége mellett hangulata is lenyűgöző, mindig tele van helyiekkel, turistákkal, fiatalokkal, és szerelmespárokkal. Nekiindulunk a lépcsősornak mi is, amellett, hogy látni akarjuk fentről a várost, előedzésnek szánjuk, mert holnap meg szeretnénk mászni a Szent Péter Bazilika kupoláját. Magunkban számolunk felfelé, és mindketten 136 lépcsőfokot számolunk meg. Jól bírjuk, a kupola tetejére nem egészen háromszor ennyit kell majd megtennünk. Leülünk gyönyörködni Róma fényeiben, hallgatjuk közben az utcai muzsikusokat is. Ha ez a szerelmes párok találkozóhelye, itt van a mi helyünk is! Este pestos spagettit eszünk frissen reszelt parmezánnal, és beszélgetés közben végiggondoljuk a ma látottakat. Csodás nap volt!

Nincsenek megjegyzések: