Piazza Vittorio Emanuele

A templom környezetét is Róma egyik legjelentősebb művészeti hatást keltő városépítészeti együttesének tartják. Keletre húzódik a széles Via Merulana, mely a S. Maria Maggiore bazilikát a lateráni egyházi épületegyüttessel köti össze. Az útról jobbra nyíló Via di S. Vitóban van Gallienus császár 262-ben emelt egyszerű, de hatásos méretű diadalíve. A Via Merulana a S. Maria Maggiore bazilika déli főhomlokzatának nagy terére vezet. Közepén óriás méretű korinthoszi oszlop áll, melyet Maxentius bazilikájából hoztak ide, csúcsán a bronz Madonna fénylik a nyárias napsütésben
A közeli Piazza Vittorio Emanuele parkjából, a buja növényzet közül hegyoromként magasodik ki egy antik rom maradványa, a Trofei di Marin, a Flaviusok korából. 
Ha eddig csodáltuk Róma fenyőit, most a parkban lévő pálmafák bűvölnek el bennünket, melyek trópusi hangulatot árasztanak. Úgy gondoljuk, itt van a legjobb hely egy kis délutáni pihenőre az egyik félreeső padon. Rómának ez a része már populárisabb, mint ahol eddig jártunk. A parkhoz vezető út üzletei közül számos kínai boltot is felfedeztünk, amikkel a történelmi városrészben egyáltalán nem lehet találkozni. Épp úgy, mint ahogy nincs jelen egyetlen gyorsétterem lánc sem a centrumban. Róma városának vezetése elismerésre méltóan őrzi a ráhagyott örökséget. Örömmel tölt el ez az új észrevétel bennünket, és az sem zavar, hogy a körülöttünk pihenő, vagy a parkban átsétáló embereket nézve megállapítjuk, Róma kínai negyedébe is eljutottunk.

Nincsenek megjegyzések: