Santa Maria Maggiore


A Basilica Papale di Santa Maria Maggiore az V. században épült, és a legnagyobb Szűz Máriáról elnevezett templom Rómában, a finom kávészünet után elindulunk megnézni.
Régi neve (Santa Maria ad Nives) körül a XIII. században különös legenda alakult ki, amely szerint Libériusz pápát álmában felszólította a Madonna, hogy építtessen templomot azon a helyen, ahol a következő, augusztusi nap reggelén friss hótakarót talál. Másnap valóban hó fedte az Esquilinus-dombnak ezt a helyét és a legenda szerint a pápa abba rajzolta botjával a bazilika tervét. Ezt a legendát rajzolja meg az előcsarnokbeli loggia lépcsőjénél levő, 1308-ból származó mozaik is. A székesegyház bejárata előtti térről szépen tárul fel a templom középkori harangtornya, amely Rómában a legmagasabbra nyúlik fel. 
Ferdinando Fuga firenzei építész 1741-ben fogott hozzá a Santa Maria Maggiore bazilika új homlokzatának építészeti kialakításába XIV. Benedek pápa megrendelésére. Kezdetben a terv csupán az oszlopcsarnok rendbehozatalára korlátozódott volna, amely lehetővé tette a homlokzatot már a korábbi időkben is díszítő, XIII. századi mozaikok megtekintését. Később azonban mégis arra a döntésre jutottak, hogy új és hatalmas, kettős árkádsoros homlokzatot hoznak létre. A földszinten elegáns kapuk által lezárt, széles, ötös árkádsor biztosítja a bejáratot az oszlopcsarnokba. Az emeleti loggia háromárkádos homlokzata a térre néző ikergalériával indul, egykoron a pápa innen mondta el az „urbi et orbi” áldást.
Belépünk a pápa címtempolmába, amely a Vatikán tulajdona, jóllehet a területén kívül található, és ahol az V. század óta minden egyes napon tartottak szent  misét.  Atyaúristen!  
Elképedünk, amikor utánaszámolunk, több mint 500 ezer nap óta!

Nincsenek megjegyzések: