Piazza Navova

Róma egyik lenyűgöző szépségű tere a Piazza Navona. 
Alakját, formáját még az antik időkből örökölte, és őrizte meg a mai napig a belváros háztengerében. Egy ókori stadion alakult, formálódott a város évezredes történetében az olasz főváros barokk terévé. A stadiont i. sz. 86-ban Domitianus császár építtette, és 15 000 nézőt fogadott be a díszes épület. Egyik keresztényüldözés kapcsán hurcolták ide az előkelő római családból származó 13 éves Ágnest, hogy ruhátlanul álljon a világ szeme elé. Hosszú aranyhaja a szégyentől megmentette, erénye jutalmául pedig a vértanúk pálmaágát nyerte. Domitianus roskadozó stadionjában a középkor folyamán lovastornákat rendeztek, árkádjai alá pedig kézművesek, boltok és a szerelem üzletei költöztek. A téren a reneszánsz korban ünnepi felvonulásokat, karneválokat rendeztek. 1477-ben IV. Sixtus Róma legjelentősebb piacát is ide helyeztette a Capitoliumról. A keleti szegélyen álló San Giacomo - a spanyolok nemzeti temploma - előtt égették el 1520-ban Luther Márton protestáló írásait. 
Mégis Ágnes emlékét vitte diadalra a művészet. Róma legszebb barokk temploma uralkodik a stadionból alakult téren, a lány halálának helyén. A St. Agnes templom építésével Borrominit bízták meg. A hosszan elnyúló térfal közepe táján emelkedik a templom tömege, homlokzata finom homorulattal visszalép, kissé kiszélesítve, ünnepélyessé téve a Piazza Navona középső részét. A homorú homlokzat a kontraszt erejével fokozza a kupola tömeghatását, a két oldalsó torony pedig mintegy lépcsőt alkot a térfal és a kupola között, ahogy a szikrázóan kék égre feszül.
A Piazza Navona térhatásának, szépségének másik jelentős alakítója a díszkutak láncolata. A három díszkút szervesen tartozik össze. E láncolatban a közép felé fokozódó hangsúly jut érvényre. A központ felé áramló kompozíció a hosszan elnyúló teret összetartja, egységbe ötvözi. Egyetlen, középen elhelyezett kút nem uralkodnék a téren, ennek végei lebillennének. Bernini kiváló érzékkel karcsú motívumot, szinte felkiáltójelet létesített, és ezzel vonzotta a tér közepe felé a tekintetet. A déli oldalon látható a Fontana del Moro, melynek szobrait Della Porta készítette, az északi kút, a Fontana del Nettuno egy elpusztult barokk kút helyén létesült.
Mindezek és a tér templommal szemben álló színes házfalai telítik a Piazza Navonát a maguk sajátos atmoszférájával. Az éttermek teraszain, a padokon, a szökőkutak korlátain ülve csodálják az emberek a szépségét, ahogy mi is akárhányszor csak erre járunk.

Nincsenek megjegyzések: